вторник, април 8

Болезнени реклами

посветено на катериците хипохондрици!

Телевизионни реклами причиняват болки в гърба

източник:actualno.bg


Ако имате болки в гърба с неясен произход, те отчасти могат да се дължат на гледането на телевизионни реклами за лекарства, даващи облекчение срещу болки в гърба, предаде ДПА, като цитира резултатите от ново изследване в Германия.
Специалисти от Университета в Любек твърдят, че оплакванията от болки в гърба сред хора, живеещи зад Берлинската стена, рязко са зачестили след обединяването на Германия.
Тогава жителите на бившата ГДР са били залети от предаванията на западногерманските комерсиални ТВ канали.
Дотогава източногерманците не са били свикнали непрекъснато да гледат телевизионни реклами за болкоуспокояващи лекарства, продавани без рецепта.
Изследването подсказва, че в голям брой случаи хората получават болки в гърба само като четат за някой проблем, като чуват оплакванията на роднини, приятели и колеги или като гледат телевизионни реклами.
Преди падането на Берлинската стена от хронични болки в гърба са се оплаквали под 70% от жителите в Източна Германия и 84% от западногерманците.
До 2003 г. обаче броят на хората в бившата ГДР, които се оплакват от болки в гърба, достига почти същия процент, както в Западна Германия.
Учените от Любек стигат до извода, че психологичните смущения са основна причина за болките в гърба, от които се оплакват мнозинството от хората.
Според германските експерти, когато човек чете за болки в гърба или чува оплаквания на околните, мозъкът му започва погрешно да мисли, че тялото страда.
Според изследването, което е публикувано в сп. International Journal of Epidemiology, само 15% от всички оплаквания са причинени от физически проблем като прищипан нерв.
Германските учени препоръчват хората да се движат и да не обръщат прекалено голямо внимание на рекламите в медиите. БТА