понеделник, април 21

Добро утро :)

Учени установиха, че кафето е по-полезно от плодовете.
Те анализирали влиянието върху човешкия организъм на различни храни (в това число плодове, зеленчуци и ядки), и разбрали, че ползата от тях е значително по-малка, отколкото 1-2 чаши кафе.
Антиоксидантите в тази напитка са способни да се противопоставят на заболявания като диабет и успешно да се борят със свободните радикали, които разрушават структурата на клетките.
Това твърдят авторите на публикацията в американското здравно списание Journal of the American Board of Family Medicine (Jabfm).
Антиоксидантите са природни или идентични природни съединения, които възпрепятстват окисляването на активните химични съединения в клетките на организма.
Това намалява риска от развитието на различни заболявания, в това число свързаните с действието на химическите, физическите, радиационните, бактериологичните и други фактори на околната среда.
Друг интересен факт от изследването е, че еднакво полезно е кафето с и без кофеин.
Учените посочват, че според статистиката ежедневно възрастният човек употребява средно 1299 мг антиоксиданти от кафето (изпивайки средно 1,64 чаши кафе).
Най-близкият негов "съперник" е чаят, в една чаша от който се съдържат 294 мг, следван от бананите (76 мг), зрелият боб (72 мг) и царевицата (48 мг).
Учените посочват и препоръчителната дневна дажба кафе - чаша и половина. Те обаче предупреждават, че то не бива да замества останалите продукти, необходими за организма.
Това не е първото изследване в полза на кафето. Преди време японски учени доказаха, че една чаша кафе дневно намалява риска от заболявания като рак на черния дроб, болестта на Паркинсон и някои от разновидностите на диабета.
Едновременно с това специалистите са единодушни, че прекомерната употреба може да доведе до сърдечни заболявания, безсъние и високо кръвно налягане.