неделя, март 9

Ц2Х5 ОХ!

източник:wikipedia

Махмурлукът е съвкупност от неприятни физиологични ефекти, последващи прекомерна консумация на алкохол. Най-общите характеристики на това състояние са чувството на силна жажда (обезводняване или дехидратация), чувство на безпричинна умора, гадене и световъртеж. Основната причина за махмурлука е пониженото количество на кръвната захар, дължащо се на прекомерния синтез на молекули NADH (nicotinamide adenine dinucleotide).

Симптоми :
Махмурлукът, причинен от алкохол се характеризира с множество симптоми, които могат да включват дехидратация, умора, главоболие, гадене, диария, слабост в мускулите, затруднена концентрация, безпокойство, раздразнителност, чувствителност към светлина и шум, както и нарушен сън.

Причини :

Причините за махмурлука са няколко. Етанолът е диуретик и като такъв има дехидратиращ ефект, на което се дължат главоболието, силната жажда и умората. Дехидратацията кара мозъка да се свие съвсем леко, като това отдалечава мозъчната кора от черепа. При този процес се задействат рецепторите за болка по повърхността на мозъка и това е друга причина за главоболието. То може да бъде смекчено ако се пият обилни количества вода преди и след консумацията на алкохол. Алкохолът е също така отрова на клетъчно ниво, и неговото въздействие върху стомашната тъкан е вероятната причина за гаденето.

Следват няколко неврологични ефекта. Пречистването на мозъка от депресантното влияние на алкохола вероятно е причина за повишената чувствителност към светлина и шум.

Някои хора смятат, че наличието на захари в алкохола (предимно при коктейлите) влошава махмурлука.
Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука; пушачите са склонни да пушат значително повече под влиянието на алкохол.
Генетиката също играе роля. Някои хора доста рядко (дори никога) не са изпитвали симптомите на махмурлука, без значение на поетото количество алкохол.
Блазе им!
Не трябва да се игнорира и психосоматичната природа на махмурлука. Ако човек очаква махмурлук, много е вероятно да изпита такъв.

С две думи: Я наздраве!!!