петък, март 7

Пипайте се

Всеки допир до обичан човек удължава живота
източник: zdrave.bg
Докосването способства за отделянето на хормона на радостта; галенето и лекият масаж са способни да намалят нервната възбудимост и дори да прекратят болката.Всеки допир до обичан човек, дори почесването, способства за отделянето на хормона на радостта и следователно удължава живота, твърдят британски специалисти, цитирани от Би Би Си.
Ако човек е силно разстроен и искате да го успокоите, вие го хващате за ръка и по този начин без да се замисляте му оказвате положително лечебно действие - понижавате кръвното му налягане и забавяте ритъма на сърцето, обясняват те.
Един участък от 2 кв. см кожа има не по-малко от 50 нервни окончания и именно затова нервната система първа възприема въздействието върху кожата. Галенето и лекият масаж са способни да намалят нервната възбудимост и дори прекратят болката.
В едно от последните изследвания 40 недоносени деца са били разделени на две групи. Тези от първата група са били галени по 45 минути всеки ден. След 10 дни при тях е било регистрирано по-бързо увеличаване на теглото, въпреки че децата от двете групи са получавали еднакво количество храна.
Осезанието, слухът и зрението са много важни за децата, тъй като от тях зависи тяхното психологично развитие и социално положение.
Възрастните също се нуждаят от удовлетворяване на всички потребности на "органите на чувствата". Затова някои учени дори препоръчват да прегръщаме любимия си човек поне четири пъти дневно...




2 признания:

Анонимен каза...

i internet traibva da se zabrani,stot horata ne mogat da se pipat po neta.naprimer, pipash si, pipash komputura i toi otdelia hormoni na radostta zapisani na CD
ili na DVD ako sa povechko,moze i na flash drive da si predavash na drugi koputri kogato sa unili

Анонимен каза...

i televiziata, vestnicite i toplata voda...